Informatie

In de gemeente Zundert wordt jaarlijks op de eerste zondag van september het grootste dahliacorso van Europa georganiseerd. Twintig praalwagens afgewisseld met muziekkorpsen zorgen voor een prachtige optocht. De bloemencorsowagens worden gebouwd door 20 buurtschappen.

Om deze praalwagens met de gewenste kleuren op te fleuren zijn circa 8 miljoen dahliabloemen nodig. Grotendeels zijn deze bloemen afkomstig van eigen teelt. Elke buurtschap heeft een eigen veld met een eigen assortiment. De gezamenlijke Zundertse dahliavelden hebben een oppervlakte van ca. 33 hectare met daarop ca. 600.000 dahliaknollen. In Zundert worden ruim 50 verschillende dahliasoorten geteeld in uiteenlopende hoeveelheden. Er is dus sprake van een breed assortiment in alle kleurenvariëteiten.

Tijdens het Zundertse corsoweekend leveren deze knollen ruim 6 miljoen dahlia’s op. Het tekort wordt aangevuld met dahlia’s afkomstig van andere corsoplaatsen in Nederland en België en een enkele professionele dahliakweker.

De dahliaplant levert dahlia’s van eind juli tot begin oktober. De piek van de oogst valt tussen medio augustus en medio september. Wekelijks worden de in bloei gekomen bloemen geplukt voor de verkoop. Wanneer de dahlia’s in een bepaalde week niet zijn verkocht, worden deze bloemen vernietigd. Door het verwijderen van de overrijpe bloemen behouden de Zundertse buurtschappen elke week weer dahlia’s van uitstekende kwaliteit.

De werkzaamheden op de Zundertse dahliavelden worden uitgevoerd door vrijwilligers van elke buurtschap. Bij het plukken van de bloemen worden zij geassisteerd door huisvrouwen en studenten.

De Zundertse bloemencommissie heeft als taak om namens de aangesloten buurtschappen de overtollige dahlia’s te verkopen. Tijdens het Zundertse corsoweekend zorgen zij voor de aankoop van dahlia’s, zodat elke buurtschap hun wagen in de gewenste kleuren kan invullen. Het dagelijks bestuur van de stichting is verantwoordelijk voor de uitvoering van genoemde taken.

Het beleid en de controle wordt mede bepaald door het algemeen bestuur, waarin elke buurtschap is vertegenwoordigd.